4 tips voor een fijne borstvoedingservaring

Afgelopen week was het Wereld Borstvoedingsweek. Ik heb lang getwijfeld om iets te schrijven - omdat ik niemand “een slecht gevoel wil geven” - maar ik heb toch beslist er voor te gaan. Er komt namelijk zoveel meer kijken bij een borstvoedingsverhaal dan ‘enkel melk geven’, daarom wil ik je graag een eerlijke inkijk geven in mijn ervaring.

Mijn borstvoedingsavontuur

Oona is 1 jaar en 7 maanden oud wanneer ik dit schrijf. In totaal heb ik haar elf maanden van haar jonge leven gevoed met mijn eigen melk. 6 maanden hiervan waren exclusief borstvoeding en de andere maanden hebben we langzaamaan flessenvoeding geïntroduceerd. We gaven ongeveer elke maand een extra flesje in de plaats van een borstvoedingssessie. De laatste twee maanden gaf ik enkel nog ‘s ochtends en ‘s avonds even te drinken. Dit was op de duur eerder als ritueeltje. Uiteindelijk dronk ze nog zo weinig dat de borstvoeding natuurlijk is ‘opgedroogd’.

Was het einde gepland?

Eerlijk gezegd had ik op voorhand geen plan. Ik wou zo lang mogelijk borstvoeding geven, dat wist ik wel. Maar ik had geen idee hoe moeilijk het kon zijn. Ik dacht eerder dat het ‘gewoon vanzelf’ ging gaan… En viel dat even tegen, want amai, die eerste weken gingen niet vanzelf!

Ik ben wel heel blij dat ik heb doorgezet, want achteraf gezien vond ik het echt heel leuk om Oona borstvoeding te kunnen geven. En hoewel ik soms (oké, vaak) heb zitten wenen uit frustratie omdat ik dacht dat ik veel te weinig melk had (groeispurtjes?), ben ik heel dankbaar dat ik mijn baby’tje mijn eigen melk heb kunnen geven. Die intieme momenten neemt niemand ons meer af :).

De keuze om flessenvoeding bij te geven is er ook niet zomaar gekomen, dat vroeg je je misschien al af. Na zes maanden exclusief borstvoeding geven, voelde ik dat mijn lichaam nood had aan meer rust en vrijheid. Na lang twijfelen (en jup, some mom guilt), zijn we dan toch overgeschakeld naar 1 flesje poedermelk per dag. Een paar weken nadien 2 flesjes, enzovoort. Mijn melkproductie werd minder en minder (logisch, want de vraag werd alsmaar kleiner) tot die uiteindelijk langzaam uitdoofde in de periode van 9 à 11 maanden.

Er zijn zeker meerdere punten geweest waarop ik de handdoek in de ring wilde gooien, maar wat ben ik blij dat ik niet uit frustratie ben gestopt. lk ben mijn lijf eeuwig dankbaar voor alles wat het al gedaan heeft voor mij. En ik zou het ook allemaal opnieuw doen!

borstvoeding 8 maanden
Eén van de laatste voedingen overdag (Oona – 8 maanden). Ik vond de vrijheid van ‘on the go’ voeden heel handig ☺️

4 tips die ik graag op voorhand had geweten

Je kindje de borst geven is een avontuur. Er komt zoveel bij kijken. De ene mama is de andere niet, en het ene kindje is het andere niet. En dat is helemaal oké, iedereen haar eigen avontuur. Maar als ik terugkijk naar het allerbegin, had ik toch graag wat dingen geweten. Deze zet ik hier op een rijtje.

1/ Neem een lactatiedeskundige onder de arm. Echt waar, dit is zo waardevol! Ik had een vroedvrouw aan huis die ik altijd kon bellen of sms’en met vragen. Persoonlijk vond ik het heel geruststellend om advies te hebben van iemand die gespecialiseerd is in het geven van borstvoeding.

2/ Verzorg je lichaam goed, lieve mama. Ik snap goed dat je jezelf soms durft wegcijferen, maar doe dit niet ten koste van je eigen welzijn. Borstvoeding zal enkel lukken wanneer je lichaam goed uitgerust is en voldoende water en voedzaam eten binnen heeft. Ik begrijp dat dit soms makkelijker gezegd is dan gedaan, maar wie weet kan je wel creatief omspringen met slaap- en eetmomentjes? You can do it!

3/ Stress helpt niet. Hoewel er ongetwijfeld moeilijke momenten voorvallen (zeker als jonge ouder), kan ik als gouden tip meegeven om niet te lang in die frustratie mee te gaan. Nogmaals, makkelijker gezegd dan gedaan, maar stress is zo nefast voor je lichaam en je algemene welzijn dat borstvoeding niet zal lukken als je jezelf niet durft overgeven aan de situatie. Wat deze situatie ook is voor jou :). 

4/ Blijf zo dicht mogelijk bij jezelf en maak bewuste keuzes voor wat bij jou, jouw lichaam en jouw levensstijl past. Laat je hoofd niet zot maken met allerlei (ongetwijfeld goedbedoeld) advies. Jij weet het beste wat past voor jou en jouw situatie. Of dit nu drie maanden borstvoeding is, 3 jaar of helemaal niets, daar beslis jij over! Mama zijn is al zwaar genoeg, dus maak het niet zwaarder dan nodig. En vergeet niet: no matter what, your baby will always love you! ❤️

Tot slot – doe vooral wat goed voelt voor jou

Borstvoeding is een heel persoonlijke keuze. Jij – en alleen jij – weet wat het beste is voor jouw lichaam, jouw baby, levensstijl, werkleven, etc… En weet dat een goed gevoede baby het enige is wat echt telt. Met dit artikel wil ik dus in geen geval een standpunt innemen, enkel een persoonlijke ervaring delen.

Heb je vragen of wil je graag zelf je ervaring delen? Laat een berichtje achter in de comments of vind me op Instagram of Facebook.

Veel liefs, Hannelore

borstvoeding
Oona (7 maanden) en milk drunk 😌

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gezonder eten en leven?
Op een Holistische manier?

Schrijf je in op de wekelijkse nieuwsbrief

En ontvang een gratis startersgids