Welke groenten en fruit koop je best biologisch_ (2)

5 tips om je verzadigingspunt te herkennen

In dit artikel geef ik je vijf concrete tips over hoe jij je eigen unieke verzadigingspunt kan leren kennen. Neem er maar al een notebook en pen bij, want deze ga je willen opschrijven en toepassen ;)!

In een vorig artikel stond ik stil bij de manier waarop je de hongersignalen van je lichaam kan leren interpreteren. Vandaag wil ik hier verder op ingaan. Ik wil het onderwerp namelijk tastbaarder maken. En je helpen om wat je al weet, in de praktijk om te zetten.

Kanttekening: Ik ga het hier niet hebben over “wacht 20 minuten na een maaltijd zodat je hersenen het signaal ontvangen van je maag, en dat je dan kan voelen of je voldaan bent of niet”. Hoewel dit een klassiek advies is – dat zeker waarheid bevat – wil ik hier stilstaan bij diepgaandere praktische tips. Veel leesplezier!

1. Hoe is je relatie met eten?

Ik begrijp dat dit thema gevoelig kan liggen en ik wil dat je begrijpt dat dit meer dan oké is. Wat ik sowieso iedereen aanraad, is om een observerende houding te proberen aannemen en lief te zijn voor jezelf.

Volgende vragen kunnen helpen om te oefenen een niet-oordelende & neutrale houding aan te nemen:

  • Hoe zou jij je relatie met eten omschrijven?
  • Hoe zou je willen dat je relatie met eten eruit ziet?
  • Welke regeltjes heb je (onbewust) over bepaalde voeding?
  • Heb je (onbewust) labels geplakt op bepaalde voedingsgroepen? (Slecht óf goed)
  • Welke gevoelens roepen deze regeltjes/labels op?
  • Kan je vandaag één regel/label met bijbehorend gevoel benoemen?
  • Zou je durven om een bepaalde voedingsgroep uit je “slechte voedingsgroep” te eten & achteraf een neutraal gevoel te hebben?

Stond je even stil bij bovenstaande vragen? Hoe voel jij je hierbij? (Tip: het kan helpen om een paar dingen op te schrijven en hier later op terug te komen).

Je hoeft zeker niet het antwoord te weten op alle vragen, geef jezelf tijd. Ook als je weerstand voelt opkomen of voelt dat er nog een grote knoop te ontwarren valt, geef jezelf tijd. Baby steps, baby!

2. Je hoeft je bord niet leeg te eten.

Wie groeide nog op met de eet-je-bord-leeg regel? 

Jup, ik ook! En dat is oké hé. Ik wil hier niemand met de vinger wijzen! Maar als we hier even logisch over gaan nadenken, klopt hier iets niet… Deze regel heeft ons eigenlijk onbewust geleerd om niet te luisteren naar ons buikgevoel. Hoe vaak overat je je wel niet omdat je je bord wou leegeten en je het zonde vond om weg te gooien?

Bij deze geef ik jou de toestemming om je bord NIET altijd leeg te eten! Jup, I’m a rebel! Wat ik hiermee bedoel is: je kan gerust een restje in de koelkast bewaren voor de dag nadien. Ik bedoel zeker niet, gooi het in de vuilnisbak ;)!

Als je je bord wél graag leeg eet, omdat je nu eenmaal zo veel honger hebt, by all means, go for it! En als je graag nog eens opschept, omdat je nog honger hebt (of goesting ;)), ga er ook vooral voor. Probeer aan tip 1 te denken en voel je hier achteraf niet schuldig over, je hebt er namelijk bewust voor gekozen.

Bottom-line is: door je hongergevoel beter te leren inschatten, ga je na verloop van tijd weten hoeveel je moet koken of opscheppen op je bord. Zonder teveel overschotjes te hebben. Je zal namelijk geleerd hebben wanneer je uit honger eet of wanneer uit goesting, of een ander reden… 

3. Neem tijd voor je maaltijd en eet zonder afleiding.

Even eerlijk, wie is er aan het eten terwijl ie dit leest? Steek je hand op… Geen oordeel hier hoor, ik doe het ook zo vaak :)! Het is zo verleidelijk hé?

Mijn onderliggende boodschap bij deze tip is dat we niet in staat zijn om meerdere dingen tegelijk te doen – ook al denken we vaak van wel. En in dit geval bedoel ik: eten tot je verzadigd bent & dit VOELEN, én tegelijk kunnen lezen, tv kijken of emotionele gesprekken voeren.

Als je het vaak moeilijk vindt om je niet te overeten, raad ik je aan om te focussen op 1 ding gelijk. Als je eet, probeer dus je aandacht te richten op wat je eet. Moeilijk? Oefening baart kunst. Echt. Dus geef het zeker een kans :)!

4. Focus op een gevarieerd eetpatroon met voldoende vezelrijke voeding.

Ik adviseer altijd iedereen die coaching of workshops volgt bij mij, om zo veel mogelijk variatie in zijn/haar eetpatroon te brengen. Ik vind daarbij NIET dat je je moet laten leiden door cijfers, maar als er één iets is waar je wel op mag letten is het de inname van meer vezelrijke voeding. 

Waarom? Omdat vezels er oa. voor zorgen dat je lichaam gezond verzadigd is en je dus minder snel opnieuw honger krijgt. Het kan je dus zeker helpen mocht je moeite hebben met herkennen van signalen zoals “ik heb honger” of “ik wil eten want *schrijf hier om het even welke reden*” ;).

Voorbeelden van vezelrijke voeding: groenten, fruit, volkoren granen, peulvruchten, … Eigenlijk alle voeding die plantaardig, puur en zo weinig mogelijk bewerkt is ;)! Mijn blog staat vol met vezelrijke recepten, dus neem daar gerust een kijkje. Zo schreef ik ook een artikel met vier lekkere gezonde lunchrecepten, misschien vind je daar wat inspiratie.

5. Maak kennis met de verzadigingsschaal.

Ten slotte wil ik je nog een laatste tool meegeven om je bewuster te worden van je honger- en “volheids”-signalen.

In onderstaande afbeelding zie je de verzadigingsschaal.

Hoe overeten voorkomen. Hoe honger herkennen. Wanneer ben ik verzadigd.
De verzadigingsschaal. Van links naar rechts te interpreteren:
1. Ziek, zo vol dat je je fysiek oncomfortabel voelt // 2. Heel oncomfortabel, maagpijn // 3. Overvol gevoel  // 4. Een beetje oncomfortabel // 5. Aangenaam voldaan, neutraal // 6. Voldaan, noch hongerig noch vol // 7. Honger begint te komen // 8. Redelijk hongerig, maag gromt een beetje // 9. Heel hongerig, humeurig, geen energie // 10. Uitgehongerd, duizelig, “hangry”

Hoe kan je deze schaal gebruiken? 

Als check-in bij jezelf. Voor, tijdens en na een maaltijd. Of tussen maaltijden door.

Vraag jezelf af waar je je NU bevindt op de schaal. Daarna vertel je jezelf waar jij je GRAAG WILT bevinden. Vervolgens luister je naar je lichaam wat het nodig heeft om tot dit gewenste nummer te komen.

Deze schaal kan je inzetten om meer bewuste keuzes te leren maken. Het is een oefening om meer voeling te krijgen met de signalen van je lichaam. Het is niet de bedoeling om hier te rigide mee om te gaan. Of dat je de lat te hoog gaat leggen. Lief zijn voor jezelf blijft de rode draad in heel dit verhaal. Plus, vergeet niet dat het normaal is om je te overeten of het “hangry”-punt te bereiken. Het overkomt iedereen wel eens, we zijn ook maar mensen…

Welke tip wil je graag als eerste in de praktijk omzetten?

Schrijf het gerust in een comment, stuur me een email of vind me op social media. Ik luister graag naar jouw ervaringen!

Veel liefs, Hannelore

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gezonder eten en leven?
Op een Holistische manier?

Schrijf je in op de wekelijkse nieuwsbrief

En ontvang een gratis startersgids