IMG_1497-1024x683

American pancakes (glutenvrij + vegan)

De vraag “wat eten we vandaag?” kent iedereen maar al te goed. Het antwoord “pannenkoeken” ook. Of in ieder geval, dat is bij ons thuis zo. Het gebeurt maar al te vaak dat we even geen inspiratie of zin hebben om een heuse maaltijd tevoorschijn te toveren. Pannenkoeken to the rescue! Deze boekweitpannenkoeken zijn niet alleen lekker en gezond, ze zijn ook voedzaam en makkelijk te bereiden. Bovendien zijn ze allergie- en intolerantievriendelijk omdat ze zowel glutenvrij, zuivelvrij, notenvrij zijn en zelfs zonder eieren worden gemaakt. Dit lekkere gerechtje is dus uitermate geschikt voor mensen die veganistisch én zonder gluten willen eten!

Het bijzondere aan deze pannenkoeken is dat ze even makkelijk te maken zijn en hetzelfde smaken dan wanneer ze mét eieren zouden gemaakt zijn. Het geheim? Lijnzaad! Door 1 eetlepel gebroken lijnzaad te mengen met  3 eetlepels water en dit mengsel een tiental minuten te laten rusten, krijg je een soort gelei. Deze geleiachtige substantie kan vervolgens gebruikt worden als vervanger voor één eitje. Ideaal mocht je een allergie voor eieren hebben, dierlijke producten wilt mijden of gewoon eens zonder eieren wilt bakken! Andere eivervangers zijn bijvoorbeeld nog chiazaad, yoghurt, appelmoes, een rijpe banaan, … Hierover vind je veel info op het internet mocht het je interesseren ;-)!

Tip: een beetje homemade chia jam past perfect bij deze pannenkoeken!

– Hannelore

Dit heb je nodig voor 8 pannenkoekjes:

170 g boekweitmeel

80 g rijstemeel

1 tl bakpoeder

1/2 tl zout

1 el rijst- of ahornsiroop (optioneel)

1 el koolzaad- of rijstolie

20 g (2 el) gebroken lijnzaad + 6 el water (= “flax egg”)

350 à 400 ml rijstemelk

Aan de slag:

1. Doe het gebroken lijnzaad in een kommetje en voeg water toe. Laat 5 à 10 minuten opzij staan. Je zal zien dat dit een gelei-achtige substantie wordt. Dit houdt het deeg perfect samen en maakt het dus een goede eivervanger!

2. Doe alle droge ingrediënten in een kom en meng door elkaar.

3. Voeg lijnzaad, zoetmiddel (als je dit gebruikt) en olie toe. De melk giet je langzaam in het beslag terwijl je goed roert om klonters te voorkomen. Roer tot een glad, maar dik deeg. Veeg eventueel wat extra melk toe als je je deeg liever meer lopend hebt.

4. Verhit een pannetje op een mediumlaag vuur. Doe er een paar druppeltjes olie in (bv. kokos- of rijstolie; deze oliën hebben een hoog brandpunt wat dus perfect is om te bakken).

5. Wanneer je pannetje voldoende warm is geworden, doe je er een stevige lepel deeg in, het mogen dikke pannenkoeken zijn! Het bakpoeder zal door de hitte ook geactiveerd worden en zal er zo voor zorgen dat ze lekker dik en luchtig worden!

6. Draai de pannenkoek om zodra de bovenkant opgedroogd is. Laat ze ongeveer 2 minuten bruinen per kant. Herhaal tot je deeg is opgewerkt.

TIP: Serveer je pannenkoeken warm, met wat rijst- of ahornsiroop en warm fruit! Je kan zo ook zoals op de foto verorberen met zelfgemaakte frambozen-chiaconfituur en suikervrije sojayoghurt, jummmmmie! Hoe we deze lekkere en gezondere versie van confituur maken zullen we heel snel met jullie delen (hou je mail/facebook/instagram maar in de gaten!).