IMG_6315

Chiadessert met mango en karamelcrumble

Hallo vrienden! Bijna is het zover, bijna zeggen we met z’n allen 2017 vaarwel en zetten we de deur open voor het nieuwe jaar. Vorige week hebben jullie kunnen smullen van onze overheerlijke kerst-sidedishes, nu is het tijd om de zoetekauwen onder jullie te verwennen!

Feestmaaltijden zijn vaak net iets zwaarder dan een doordeweekse maaltijd, daarom willen we jullie graag verrassen met een dessert dat niet te zwaar is, maar toch een glimlach op de feestgezichten zal toveren. Het geheime ingrediënt? Chiazaadjes!

Chiazaad is de laatste jaren erg populair geworden. Er zouden meerdere gezondheidsvoordelen aan verbonden zijn en het wordt tegenwoordig zelfs superfood genoemd. Natuurlijk is ‘superfood’ een beetje een omstreden begrip, maar wat wij wel weten is dat je chiazaad heel goed kan gebruiken om lekkere nagerechten te maken! Als je dit ‘superfood’ laat weken in een vloeistof vormt er zich een gel-achtig vliesje rond de zaadjes. Met chiazaad maak je dus supergemakkelijk een lekker alternatief voor pudding!

Romige chiapudding, frisse plantaardige yoghurt, heerlijk zoete mango, een lekkere crunch en een beetje bittere chocolade – het ultieme nagerecht om de laatste maaltijd van 2017 af te sluiten. Laat de kurken knallen en geniet van de eerste uren van het nieuwe jaar!

Wat heb je nodig? (voor 2 personen, of 4 kleinere dessertjes)

Voor de chiapudding: 

 • 3 el chiazaden
 • 120 ml plantaardige melk (wij gebruiken volle kokosmelk)

Voor de caramelcrumble: 

 • 2 el (grove) havervlokken
 • 1 el zonnebloempitten
 • 1 el ahornsiroop
 • 1/2 el kokosolie
 • snuf zout

Voor de afwerking:

 • Enkele eetlepels (plantaardige) yoghurt
 • Ahornsiroop
 • Stukjes mango
 • Stukjes pure chocolade (wij kiezen voor chocolade met meer dan 85% cacao)

Aan de slag!

Voor de chiapudding: 

Meng de chiazaadjes met de kokosmelk, roer goed door elkaar en laat een nacht weken in de koelkast. De zaadjes zullen de melk hebben opgeslorpt waardoor een soort pudding ontstaat. Als je merkt dat de chia de vloeistof niet volledig heeft opgenomen, meng je nog een laatste keer goed door elkaar alvorens te serveren. Tip: maak meer en eet er de komende dagen ook van als ontbijt. Tot 3 dagen luchtdicht te bewaren in de koelkast.

Voor de karamelcrumble: 

Verhit alle ingrediënten samen in een klein pannetje op middelhoog vuur. Blijf zeker voortdurend roeren en geniet van de heerlijke karamelgeur die je tegemoet komt. Doe de crunch op een bordje als hij goudbruin is geworden. Wees voorzichtig en verbrand jullie vingers niet, karamel is erg heet! Laat tien minuten afkoelen en breek in kleine stukjes. Easy peasy!

Voor de afwerking: 

Het meest feestelijke resultaat krijg je door in laagjes te werken. Wij gaan als volgt te werk: eerst chiapudding, dan een druppel ahornsiroop, een laagje yoghurt, lekker zoete mangostukjes, de crunchy karamelcrumble en ten slotte enkele kruimeltjes pure chocolade. De hemel op aarde, al zeggen we het zelf! Laat het jullie smaken!

Alvast het allerbeste voor het nieuwe jaar!

X Hannelore en Maxime

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gezonder eten en leven?
Op een Holistische manier?

Schrijf je in op de wekelijkse nieuwsbrief

En ontvang een gratis startersgids