Gluten-en-zuivelvrije-crumble-met-appel-en-peer1-683x1024

Crumble met appel en peer

Eerlijk: wie is er nu niet verzot op een zoete afsluiter van een lekkere maaltijd? Hannelore heeft een heerlijke crumble bedacht, die helemaal niet te zwaar valt en ook perfect bij een kopje koffie op een lazy sunday afternoon past. Tegelijk zacht en kruimelend, zoet en een tikkeltje zout. Bovendien gluten- en zuivelvrij, en dankzij de zoete appels en peren met een minimum aan rijstsiroop. Samen met een beetje sojayoghurt een ideaal nagerecht waar iedereen verzot op is! Kan je wel lactose verdragen of hou je gewoon niet van soja? Ook wat volle Griekse yoghurt met een scheutje ahornsiroop past hier uitstekend bij!

We hebben er bewust voor gekozen om appels en peren te gebruiken omdat de biologische en lokaal gekweekte varianten van deze fruitsoorten heel erg makkelijk te verkrijgen zijn. Je kan ook gerust wat blauwe bessen of ander seizoensfruit toevoegen!

– Maxime

Dit recept is voor 4 tot 6 personen.

Voor de fruitlaag:

2 appels

2 peren

1 tl rijstsiroop (dit kan je ook gerust weg laten)

optioneel: 1 stukje gember, geraspt (ongeveer 1 cm) — dit geeft de crumble een nóg lekkerdere twist!

Voor de crumble:

150 g (glutenvrije) havervlokken

150 g boekweit- of bruine rijstmeel

150 g plantaardige boter of 5 el kokosolie

50 g rijstsiroop of ahornsiroop

2 tl gemalen kaneel

snufje zeezout

optioneel: 1,5 el gemalen kokos — dit maakt de crumble nog specialer!

Voor erbij:

soja-/kokosyoghurt (kijk zeker op de verpakking of er geen suiker aan toegevoegd is!)

scheutje ahornsiroop

Ready to crumble!

1. Verwarm de oven voor op 180°C.

2. Eerst maak je de crumble. Doe alle crumble-ingrediënten in een mengkom en meng met je handen tot het beslag brokkelig aanvoelt.

3. Nu de fruitlaag! Schil de appels en peren, snij in blokjes, voeg de gember en eventueel de siroop toe en doe in een ingevette ovenschaal.

4. Bedek gelijkmatig met de crumble.

5. Bak nu ongeveer 40 minuten tot je een goudbruin laagje ziet.

6. Serveer lauwwarm met wat frisse yoghurt. Enjoy!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gezonder eten en leven?
Op een Holistische manier?

Schrijf je in op de wekelijkse nieuwsbrief

En ontvang een gratis startersgids