IMG_5462

Glutenvrije pompoenwafels

Oh ja hoor, het is weer zo ver, de herfst is begonnen. Naast vallende bladeren, dikke truien, regenbuien gepaard met heerlijke zonnestralen en regenbogen, wil dit tegelijkertijd ook zeggen dat het seizoen van de pompoen is aangebroken! Pompoenen hebben niet enkel een prachtige dieporanje kleur, ze zijn ook een enorm dankbare groente om in de keuken mee aan de slag te gaan.

Wafels zijn elke keer opnieuw een feest, waarom niet eens pompoen erin verwerken? Dit is een enorm succes gebleken, want wat zijn deze wafels lekker! Onze pompoenwafels zijn bovendien glutenvrij, zuivelvrij én notenvrij! Ze zijn dus geschikt voor heel wat voedselrestricties. We hebben ze nog niet proberen maken zonder eieren, maar binnenkort kunnen we er zeker eens een experiment van maken om deze wafels ook veganistisch te maken :-)!

Het recept om deze heerlijk hartige pompoenwafels te maken gaat al een hele tijd mee bij ons thuis. De wafels zijn makkelijk klaar te maken, hebben een stevige beet en zijn gewoonweg heel erg lekker! Elke keer we een pompoen in huis halen en bereiden, vriezen we enkele porties in die we op voorhand afwegen, zodat de wafels op ieder moment in een handomdraai tevoorschijn getoverd kunnen worden.

Verse pompoenwafels vriezen we overigens ook regelmatig in kleine porties van twee of drie in. Heb je ‘s ochtends geen tijd om een ontbijt te maken dan kan je de wafels de avond voordien in de koelkast leggen om ‘s anderendaags even in de toaster te steken. Et voilà, je hebt een perfect vullend ontbijt waar je amper werk aan hebt! In combinatie met wat dadelstroop zijn ze trouwens nóg lekkerder!

Voor 10 à 12 wafels:

 • 200 g gepureerde pompoen
 • 220 g boekweitmeel
 • 60 ml plantaardige melk (bvb. kokos-, rijst- of havermelk)
 • 2 bio eieren
 • 3 el rijst- of gesmolten kokosolie
 • 3 el ahorn- of rijstsiroop
 • 1/2 tl natriumbicarbonaat + 1 tl appelciderazijn (of citroensap) om te activeren
 • snuf zout

Om de wafels wat pittiger te maken (optioneel): 

 • 1 à 2 cm verse gember, geraspt, of 1 tl gemberpoeder
 • 1/2 tl kaneel
 • 1/2 tl nootmuskaat
 • 1/2 tl chai kruiden

Wafelijzer aan, en gaan!

1.Eerst maak je de pompoen klaar. Wij kiezen er doorgaans voor om ze klaar te maken in de oven (30 à 40 min in voorverwarmde oven op 180°C – in kleine blokjes besprenkeld met enkele druppels olijfolie) of door ze gaar te stomen (± 15 min in kleine blokjes). Koken is minder aangeraden voor dit recept, want dan is de pompoen doordrenkt met water, wat de verhoudingen zou veranderen. Vervolgens pureer je de pompoen met een handstaafmixer of in een food processor.

2. Laat het wafelijzer warm worden. De temperatuurregeling verschilt van machine tot machine, maar doorgaans zet je het ijzer best niet té hard. De wafeltjes hebben bij ons het lekkerste en krokantste resultaat wanneer het wafelijzer mediumhard staat.

3. Doe vervolgens alle ingrediënten in een mengkom en meng goed tot je een stevig beslag bekomt zonder brokken.

4. Vet het wafelijzer in met een beetje kokosolie en schep het deeg er in.

5. De wafels zijn klaar na ± 5 minuten. Best het wafelijzer niet te snel openen, want het zou kunnen dat ze nog niet voldoende aan elkaar plakken.

6. Laat afkoelen op een rooster om ze nog wat krokanter te laten worden.

Serveer lauw met dadel- of ahornsiroop, gestoofde appels of peren, verse besjes of wat je maar lekker vindt :-)! Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gezonder eten en leven?
Op een Holistische manier?

Schrijf je in op de wekelijkse nieuwsbrief

En ontvang een gratis startersgids