IMG_5142

Havermout à la Return the Flavour

Enkele jaren geleden maakte havermout zijn opmars als hip en trendy superfood. Plots haalde iedereen het in huis en vlogen de receptjes rond onze oren. Een beetje raar eigenlijk gezien havermout helemaal niets nieuws onder de zon is. Zo aten onze grootouders het omdat dit nu eenmaal een van de meest voedzame voedingsbronnen was die ze konden betalen en anderen aten het al jaren omdat het zo gezond is. Geen idee eigenlijk of havermout nog steeds aan zijn opmars bezig is of alweer over zijn hoogtepunt heen is. Wat ik wel weet is dat wij er nog steeds helemaal gek op zijn! Havermout is en blijft een vaste waarde bij ons thuis!

Havermout met compote van peer en blauwe bessen

Havermout is zonder twijfel ons meest favoriete ontbijt. Het is heel gemakkelijk klaar te maken en na het eten ervan zijn onze smaakpapillen steeds weer door het dolle heen! Ook heb ik ondanks mijn gevoelige vertering gemerkt dat ik havermout nog steeds goed blijf verdragen. Mijn buik is dus ook heel blij met dit lekkers! Wist je trouwens dat haver van nature glutenvrij is? Win-win voor mij :-)! Wel oppassen als je een glutenallergie hebt, want de havermout in de winkel kan gecontamineerd zijn met gluten. Gelukkig zijn er best veel merken die havermout verkopen die de garantie bieden 100% glutenvrij te zijn.

Als jij ondertussen even verslaafd bent als wij aan je kommetje havermout, super! Als dit nog niet helemaal het geval is, geef het nog even tijd en vooral, probeer eens porridge te maken zoals wij, succes gegarandeerd ;-)! Lees vooral de extra tips die we verderop geven.

Havermout met compote van peer en blauwe bessen

Hieronder vind je hoe wij onze havermout meestal klaarmaken: simpel, snel, smeuïg, smaakvol, vullend en voedzaam. Omdat we het al jaren eten, maken we het inmiddels klaar op het gevoel. Speciaal voor jullie probeer ik alle stappen zo goed mogelijk uit te schrijven. Haal je kookpannetje maar al boven en get cooking!

Wat heb je nodig voor ± 1 portie?

  • 5 el havervlokken
  • 200 ml vloeistof
  • snufje zout
  • 1 el kokosolie, olijf- of koolzaadolie
  • toppings naar wens

Tips:

Hoe groter de vlokken, hoe langer de kooktijd. Wij gebruiken meestal fijne havervlokken omdat deze sneller klaar zijn. Als we wat meer tijd hebben, kiezen we voor grove havervlokken omdat deze net dat tikkeltje meer karakter geven aan de porridge.

Wij maken onze pap meestal met 1/2 plantaardige melk en 1/2 water. Het water maakt de pap plakkeriger en dit vinden we net heel lekker. De melk geeft de havermout daarentegen een smeuïge en volle smaak.

Als je je afvraagt waarom we olie toevoegen is de reden niet ver te zoeken. We proberen namelijk zo veel mogelijk gezonde vetten te integreren in ons dieet. Olie in je havermout zorgt er bovendien voor dat je spijsvertering als het ware geolied blijft! Kokosolie voegen we toe wanneer de pap aan het koken is. Olijf- of koolzaadolie roeren we er pas achteraf onder.

Havermout is best lekker en voedzaam zonder iets bij, maar je kan ook eindeloos variëren met de toppings die je erbij eet. Op zoek naar meer inspiratie ? Neem een kijkje bij onze foto’s op Instagram of onderaan het artikel.

Zoals je merkt gebruiken we geen zoetstoffen bij onze havermout, dit vinden we niet nodig. Als we toch zin hebben in iets zoeter, voegen we een scheutje ahorn- of rijstsiroop toe.

1, 2, 3, start!

Doe alle ingrediënten in een kookpannetje en breng aan de kook. Laat op een laag vuurtje verder pruttelen. Hoe langzamer je de havermoutpap laat koken, hoe smeuïger en hoe lekkerder in onze ogen! Vergeet niet af en toe te roeren zodat niets aanplakt.

De pap is klaar na ongeveer 10 à 15 minuten.

Serveer koud of warm, met toppings naar wens. Laat het je smaken!

Havermout met gegrilde nectarine en kokosschilfers
Havermout met blauwe bessen en bijenpollen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gezonder eten en leven?
Op een Holistische manier?

Schrijf je in op de wekelijkse nieuwsbrief

En ontvang een gratis startersgids