vegan wafels met havermout en appelmoes glutenvrij

Havermoutwafels met appelmoes

Deze vegan wafels met havermout en appelmoes zijn glutenvrij, voedzaam en ideaal als snel ontbijt of tussendoortje. Verder zijn ze natuurlijk gezoet door de appelmoes en een lepeltje kokosbloesemsuiker (hoewel je deze laatste ook achterwege kan laten ;)). Smakelijk!

Een tijdje geleden is Maxime op de zuurdesemtrein gesprongen. Heel leuk omdat we sindsdien altijd vers gebakken brood eten met zuurdesem ipv bakkergist. Hier hou ik wel van omwille van de voordelen voor mijn geliefde darmflora ;).

Maar, naast brood komt er evenveel pizza, foccaccia en wafels op ons bord. Je hoort het al, ik ben met mijn gat in de boter gevallen, hihi!

Hoewel ik vroeger amper gluten en zuivel kon verdragen, is dit de laatste jaren (gelukkig) veranderd. Ik kan nu wel granen met gluten eten en zuivel lukt ook zonder klachten achteraf. Yay!

Hoe dit komt zal ik zeker nog in een ander blogje vertellen, maar in grote lijnen is dit gekomen door mijn darmflora op een holistische manier te verbeteren. En dit door kwaliteitsvolle, plantaardige en evenwichtige voeding in de eerste plaats :)!

In mijn huidige eetpatroon is evenveel plaats voor gluten, als voor “gezondere” varianten. En één van die varianten – en mijn eerste grote liefde in mijn keuken ha – is havermout.

Dus, wanneer ik nog eens in de keuken mijn ding mocht doen (want je weet het of niet, Maxime is eigenlijk de chefkok in huis ;)), maakte ik deze havermoutwafels met appelmoes.

Deze zijn volledig vegan (want met appelmoes ipv eitjes), zoet maar niet te zoet, voedzaam en heerlijk makkelijk als ontbijt of snack.

Verder kan je deze wafeltjes makkelijk invriezen. Op een snelle ochtend kan je uit de vriezer nemen, in de toaster steken en you’re good to go! Lekker met pindakaas, notenpasta of confituur.

Smakelijk!

vegan wafels met havermout en appelmoes glutenvrij

Havermoutwafels met appelmoes

Ingrediënten (voor 8 à 10 wafeltjes)

  • 210 fijngemalen havermout
  • 15 g (1 el) kokosbloesemsuiker
  • 1 tl bicarbonaat + 1 tl appelciderazijn om te activeren
  • 100 g ongezoete appelmoes (zelfgemaakt of uit potje)
  • 300 ml ongezoete plantaardige melk
  • snuf zout (optioneel)
  • 1 tl kaneel (optioneel)

Let’s bake

Begin met het fijnmalen van de havermoutvlokken (je zou ook voorgemalen havermeel kunnen kopen hiervoor).

Doe alle ingrediënten in een ruime mengkom (de melk als laatste) en roer goed tot er geen brokken meer in je deeg zitten.

Je zal het gevoel hebben dat het deeg veel te lopend is, maar dit is normaal.

Laat het beslag 10 minuten aan de kant staan zodat het kan indikken. Hiermee bedoel ik dat de havervlokken nog wat zullen wellen en het vocht zullen opnemen.

Ondertussen laat je je wafelijzer warm worden. Elk wafelijzer werkt anders, dus je zal zelf een beetje moeten aanvoelen hoe heet je het moet zetten. Ik zet mijn wafelijzer voor havermoutwafels op middelhoge temperatuur.

Doe wat vetstof in je wafelijzer (ik verkies kokosolie of rijstolie) en schep er een lepel beslag in.

Laat de wafeltjes een paar minuten bakken. Je zal merken dat ze iets langer nodig hebben dan “normale” wafels.

Wanneer ze goudbruin zijn, neem je ze eruit en laat ze uitdrogen op een rekje. Het zijn geen harde wafeltjes, maar als je ze later even in de toaster steekt, zijn ze iets krokanter :)!

Laat ze smaken! Lekker met bijvoorbeeld pindakaas, notenpasta of confituur.

Liefs, Hannelore

Ps: Ze zijn kidsproof vanaf ongeveer 9 maanden. Laat het zout achterwege voor kinderen jonger dan 1 jaar. Oona vindt deze wafeltjes helemaal de max!

vegan wafels met havermout en appelmoes glutenvrij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gezonder eten en leven?
Op een Holistische manier?

Schrijf je in op de wekelijkse nieuwsbrief

En ontvang een gratis startersgids