De allerbeste smeuïge

Het succes van onze smeuïgste Hummus

Sinds we helemaal in het begin van Return the Flavour het recept voor onze onze allerbeste hummus deelden, hebben we veel positieve reacties gehad en is onze dip door jong en oud in de smaak gevallen. Heel leuk vinden we dat, en we denken dan ook dat we dit tot een van onze toprecepten kunnen rekenen! Zelf maken we deze hummus nog vaak, het is gewoon erg handig om deze in de koelkast te hebben voor een snelle snack of lunch!

Wat een goede hummus nu zo smeuïg en zacht maakt, vraag je? Wel, het geheim zit hem in welke kikkererwten je gebruikt. Sinds wij gedroogde kikkererwten gebruiken, maken we onze hummus nooit meer met kikkererwten uit blik. Oké, als je in tijdsgebrek zit kunnen we begrijpen dat peulvruchten uit blik zeker van pas komen, maar toch kunnen we je warm aanbevelen om het ook eens op deze manier te proberen! We beloven dat het dubbel en dik de moeite waard is!

Laat het jullie smaken!

Xx Hannelore & Maxime

Wat heb je nodig?

  • 120 g gedroogde kikkererwten
  • 120 g tahin
  • 1 tl natriumbicarbonaat
  • Sap van 1 citroen
  • 1 el extra vierge olijfolie
  • 1/2 tl gemalen komijn
  • 80 ml koud water
  • Zeezout
  • Optioneel (ter afwerking): 1 tl za’atar of sesamzaadjes

Zo ga je te werk:

1. Laat de kikkererwten een nacht weken in voldoende koud water, in de koelkast.
2. Giet deze kikkererwten de volgende dag af. Meng met het natriumbicarbonaat en bak, al roerend, ongeveer 2 minuten op hoog vuur in een diepe kookpot.
3. Voeg een ruime hoeveelheid water toe en breng aan de kook. Laat 20 tot 35 minuten rustig pruttelen tot je kikkererwten zo zacht zijn dat je ze tussen je duim- en wijsvinger plat kan duwen. Giet af en laat afkoelen.
4. Doe de kikkererwten in de keukenmachine en laat kort draaien.
5. Voeg het citroensap, tahin, komijn, olijfolie, 80 ml koud water en een snufje zeezout toe. Laat enkele minuten stevig draaien.
6. Proef of je hummus zout genoeg smaakt, breng eventueel verder op smaak.
7. Serveer met een scheutje olijfolie en de za’atar. Voor een extra toets kan je de hummus ook met wat lekkere olijfjes of sesamzaadjes versieren!

* TIP: Heb je weinig tijd? Je kan ook kikkererwten uit blik gebruiken! 120 g gedroogde en geweekte kikkererwten komt overeen met ongeveer 280-300 g kikkererwten uit blik. Volg gewoon bovenstaand recept vanaf stap 4! Je hummus zal iets minder glad zijn maar nog steeds overheerlijk! *

Lekkere hummusdip, ideaal om een picknick mee op te vrolijken!