IMG_4900

Invloed van voeding op je mentale en emotionele welzijn

Welkom in de wondere wereld van voeding! In dit artikel focussen we op voeding óp je bord en de impact dat een gezond eetpatroon kan hebben op je welzijn. Hier hebben we het over twee belangrijke pijlers in ons welzijn: het mentale en emotionele.

Welkom in de wondere wereld van voeding! In dit artikel focussen we op voeding óp je bord en de impact dat een gezond eetpatroon kan hebben op je welzijn. Weet alvast dat dit niet de enige belangrijke factor is in je welzijn, want de voeding die je nuttigt náást je bord is minstens zo belangrijk. Hier heb ik het graag over in andere artikels 😉 – maar vandaag: food!

Hier hebben we het over twee belangrijke pijlers in ons welzijn: het mentale en emotionele. Bij mentaal welzijn denken we bv. aan alles wat te maken heeft met ons denken en beslissingen nemen. Bij emotioneel welzijn oa. aan alles over voelen en gevoelens.

Over een derde belangrijke pijler gaan we het vandaag niet hebben: het fysieke. Ik vertel hier graag op een andere keer meer over, maar voor nu verwijs ik je naar dit artikel waar je een goede introductie krijgt over hoe je het immuniteitssysteem kan ondersteunen door voeding en levensstijl.

1. Invloed van voeding op je mentale welzijn

De laatste jaren heeft de onderzoekswereld een inhaalbeweging gedaan door voeding – en meer bepaald de invloed ervan op de darmflora – te linken met het functioneren van onze hersenen. Steeds meer wetenschappers gaan ervan uit dat het aanpakken van de darmflora met voeding en levensstijl als veelbelovende piste wordt gezien in het omgaan met condities zoals depressie en angsten. Een nieuwe stroming is geboren: “nutritional psychiatry”.

Hersen-darm as

Eén reden daarvoor is dat onze hersenen en darmen blijkbaar ‘communiceren’ met elkaar. Dit doen ze via de Nervus Vagus, een belangrijke zenuw die doorheen het lichaam loopt. (Google gerust eens “gut-brain axis” of “hersen-darm as”).

Zo communiceren hersenen en darmen via neurotransmitters. De belangrijkste rollen zijn weggelegd voor serotonine (een “gelukshormoon”) en GABA (gamma-aminoboterzuur).

Serotonine

Je zou kunnen stellen dat serotonine de sleutelcomponent is in zowel een gezonde vertering (en bijgevolg goede weerstand) én mentaal goed voelen. Want wist je dat serotonine voor 95% in de darmen wordt aangemaakt?

Dit gelukshormoon is ook belangrijk omdat het veel verschillende lichaamsprocessen reguleert. Zo is het een factor in regelen van je stemming, libido, slaap (serotonine helpt nl. bij het aanmaken van melatonine, het hormoon dat oa. dag en nachtcyclus reguleert), eetlust, geheugen en vermogen om te leren. Je merkt vanzelf dat serotonine cruciaal is voor je welzijn!

2. Invloed van voeding op je emotionele welzijn

Naast de inzichten omtrent depressie, angsten en algemeen mentaal welzijn, heeft de gut-brain axis ook een andere belangrijke component blootgelegd. Stress zou namelijk één van de belangrijkste prikkels zijn die de interactie tussen darmen en hersenen kan beïnvloeden.

Stress

Stel, je lichaam staat onder stress, door om het even welke reden. Wat er gebeurt in je lichaam is dat een soort noodtoestand wordt uitgeroepen. Alle energie gaat naar je hersenen om het probleem op te lossen, met als gevolg dat er geen energie meer overblijft voor andere lichaamsprocessen. Zo ook je niet voor je vertering.

Een voorbeeld dat dit goed aantoont vinden we in onderzoek bij PDS-patiënten (PDS = prikkelbare darmsyndroom). Door de inzichten van de wisselwerking tussen darm en brein, wordt niet enkel meer gefocust op welke voeding klachten veroorzaakt, maar ook top-down gekeken. Stress management technieken worden steeds vaker ingezet om een kalme buik te krijgen. Interessant, vind je niet?

Als je meer wilt weten over de invloed van stress op je vertering, lees zeker ook dit artikel met tips wat je kan doen aan je “stressdarmen”?

Emotionele darmen

Dit klinkt misschien grappig, maar als we naar onze eigen taal bekijken zal je begrijpen wat ik met “emotionele darmen” bedoel. Ons buikgevoel weet namelijk al veel langer dat emoties een grote impact kunnen hebben op onze vertering:

  • “vlinders in de buik hebben”
  • “in je broek doen van angst”
  • “een teleurstelling wegslikken”

Wat is jouw ervaring met emoties en een vervelende buik? Sta hier eens bij stil.

Conclusie

Leren luisteren naar wat jouw lichaam nodig heeft om zich goed te voelen is belangrijk, dat begrijp je ondertussen. En dan hebben we het zowel over het fysieke, mentale als emotionele aspect.

Een goed startpunt om je mentaal en emotioneel welzijn te ondersteunen met voeding, is door bewust te worden van jouw unieke ‘hersen-darm as’. Focus op voeding die jouw lichaam kan verdragen, maar vergeet tegelijk niet in te zetten op beter omgaan met stressprikkels en het durven loslaten van onverteerde emoties.

Veel succes!

Vond je dit artikel interessant? Laat het me even weten in de comments. 

Xo Hannelore

Ps: Loop je vast in je persoonlijke zoektocht en kan je een heldere kijk gebruiken? Contacteer me voor een vrijblijvende intake. Ik kijk ernaar uit je verhaal te horen! 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gezonder eten en leven?
Op een Holistische manier?

Schrijf je in op de wekelijkse nieuwsbrief

En ontvang een gratis startersgids