IMG_5562

Kurkuma knolseldersticks met tahinidressing

Hoe kunnen we je overtuigen dat deze knolseldersticks écht, maar dan ook écht de moeite zijn? Op het eerste gezicht lijkt dit een onbegonnen zaak, want geef toe, een knolselder is nu niet onmiddellijk de groente die je associeert met een zalige, hartverwarmende smaak. Toch gaan we ons best doen aangezien we knolselder heel graag aan populariteit zie winnen ;-). De knolseldersticks lijken op het eerste zicht dan wel op frietjes, maar in werkelijkheid  zijn ze zoveel meer dan dat. Lekker zacht en boordevol smaak, het perfecte bijgerecht!

Eerst en vooral moet je weten dat de knolselder ondanks zijn niet zo sexy uiterlijk, een ongelofelijk mooi innerlijk heeft. Hier bedoelen we natuurlijk mee dat deze knol één en al voedzaamheid is. Vooral vitamine K is sterk aanwezig, alsook vitamine B en C. Het is zelfs zo dat deze groente door menig gezondheidsgoeroe bejubeld wordt om zijn geneeskundige kracht. Met andere woorden, af en toe knolselder op het menu zetten lijkt ons een goed idee.

Hebben we je ondertussen al wat meer overtuigd?

We hebben het dan nog niet eens gehad over de magische kleur die we deze sticks hebben gegeven. Onze keuken kleurt de laatste tijd helemaal kurkuma, oeps, ik bedoel geel. We gebruiken deze specerij heel vaak in onze maaltijden, dat zal je wel al gemerkt hebben in onze vorige posts. Zo maken we regelmatig kurkuma latte’s, zowel in zomer als winter, maar ook evengoed hartige hoofdmaaltijden zoals onze zachte curry met kip. Kurkuma is gewoonweg zalig gezond!

Hebben we je over de streep getrokken om nu naar de winkel te lopen en een lekkere knolselder in huis te halen? Tof! Hieronder lees je hoe je aan de slag gaat.

En voor we het vergeten, een tahinidressing past hier p e r f e c t bij! Ook tahini gebruiken we in heel veel gerechten. Deze sesampasta is lekker smeuïg en vol van smaak. Een dressing op basis van tahini is de ideale partner voor je knolseldersticks!

Dit heb je nodig voor de sticks: 

  • 1 knolselder
  • 1 tl kurkumapoeder
  • 1/4 tl nootmuskaat
  • enkele druppels olijfolie
  • snuf peper
  • snuf zout

Voor de tahinidressing:

  • 1 el tahini
  • 2 el olijfolie
  • 2 el gezuiverd water
  • 1/2 tl appelciderazijn
  • snuf zout

Let them bake, bake, bake! 

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Snij de knolselder in frietjes. Je kan zelf kiezen hoe dik of dun je ze graag eet. Als je niet goed weet hoe je begint met het schillen en snijden van zo’n knol, kunnen we je verklappen dat je hem best eerst in tweeën snijdt om daarna de hobbelige kronkels eraf te snijden. Vanaf hier zal het een pak gemakkelijker gaan…
  3. De lekkerste sticks verkrijg je door ze eerst kort te blancheren. Hiervoor zet je een pot koud water, met de knolselderfrietjes er al in, op het vuur. Vanaf het water kookt, laat je de sticks enkele minuten doorbubbelen (ongeveer 2 minuten).
  4. Giet de knolseldersticks af en doe ze opnieuw in dezelfde pot. Voeg de overige kruiden en olijfolie toe en meng goed door elkaar zodat alle stukjes een geel laagje hebben gekregen.
  5. Verspreid ze nu op een bakplaat die is ingevet of met bakpapier bedekt, en zorg ervoor dat ze niet overlappen. Het zou kunnen dat je een tweede bakplaat nodig hebt, afhankelijk van de grootte van je knolselder.
  6. Laat 30 à 45 minuten bakken. De bakplaat zal afhangen van hoe dik je de frietjes hebt gesneden. Als de randjes er bruin en krokant beginnen uitzien, zijn ze zo goed als klaar!

Let’s get saucy!

  1. Doe alle ingrediënten in een kommetje en meng goed zodat je geen klonters meer hebt. Breng op smaak met zout en appelciderazijn. Hannelore is geen fan van knoflook, maar voeg gerust een half teentje toe als je daar zin in hebt, het geeft een extra kick!

Ps: As we speak zitten wij op het vliegtuig richting Bali voor een welverdiende relaxvakantie. De komende weken zal je daarom geen nieuwe blogposts zien verschijnen. Maar niet getreurd, we zijn daarna terug met oh zo veel meer lekkers ;-)! Als je in de tussentijd suggesties hebt of een van jouw lievelingsgerechten RTF-proof wilt zien, laat ons een berichtje na door hier te klikken.

Vele groeten, Hannelore & Maxime

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gezonder eten en leven?
Op een Holistische manier?

Schrijf je in op de wekelijkse nieuwsbrief

En ontvang een gratis startersgids