IMG_4787

Op reis in Toscane: 4 eenvoudige + gezonde gerechten om zelf op vakantie te maken

Italia, la dolce vita! In Italië is eten en drinken een fulltime bezigheid. Geen wonder dat toeristen van over heel de wereld naar dit fantastische land komen om te genieten van alles wat ‘de laars’ te bieden heeft. Wij zijn op dit gebied geen uitzondering, voor ons draait een vakantie in Italië rond, je raadt het al, eten!

Het voorbije verlengde weekend stond dan ook in het teken van eten, rusten en genieten van de Italiaanse manier van leven. Omdat reizen en rekening houden met voedselrestricties vaak een heuse onderneming is, tonen we je graag hoe wij dit aanpakken. Meestal kiezen we ervoor om ergens te verblijven waar we ook een keuken kunnen gebruiken. Op die manier kunnen we de koelkast naar hartelust vullen met alles waar we zin in hebben. Verderop vind je enkele simpele en zomerse receptjes die weinig tijd in beslag nemen.

Eerlijk is eerlijk: Italiaanse restaurants bieden vaak heel veel gerechten die tarwe, vlees en zuivel bevatten. Denk maar aan pasta, kazen, rauwe ham, pizza, ijs. Uitstekende kwaliteit is meestal binnen handbereik, maar deze lekkernijen zijn niet voor iedereen weggelegd. Zo ook niet voor Hannelore!

Gelukkig gaat de Italiaanse keuken veel verder dan dit. Ze blinkt ook uit in eenvoud! Een eenvoudig stukje kip of vis, de allerbeste olijfolie en verse groenten, ook dat is eten in Italië! Zo vind je in winkels en op lokale marktjes een schat aan heerlijke producten waaronder zongerijpte groenten en fruit, maar ook allerlei andere zaken zoals olijfolie van topkwaliteit, glutenvrije pasta, biologische wijn en talloze andere dingen. Een bezoek aan een Italiaanse supermarkt is voor ons dan ook een uitstap op zich!

Ontbijtideeën

Voor 2 personen:

Chiapudding met kokosmelk en blauwe besjes

Meng 2 el chiazaadjes met 3 el kokosmelk (of een andere plantaardige melk naar keuze), roer goed door elkaar en laat een nacht weken in de koelkast. De zaadjes zullen de melk hebben opgeslorpt waardoor een soort pudding ontstaat. Werk af met lekkere blauwe besjes, of elk soort fruit naar wens!

Boekweitpannenkoeken met appelcompote

Het recept voor de pannenkoeken hebben we al een keer eerder gedeeld en vind je hier. Appelcompote kan je zelf gemakkelijk maken door een appel in stukjes te snijden en in een bodempje water op een laag vuur te laten sudderen.

Lunchideeën

Voor 2 personen:

Zuiderse omelet

4 eieren – handje champignons – courgette – oregano – zout – rucola en olijfolie ter afwerking

Oké, dit gerecht is misschien té simpel om te delen, maar het is daarom niet minder top als lunch of licht avondmaal! Nog een heerlijk biologisch (en lokaal) wijntje erbij en voila, je maag is ook weer tevreden :)!

Voor op de bbq

Voor 4 personen:

Tropische kipsatés met ananas

2 kipfilets – 1/2 verse ananas in grote stukken – verse salie en basilicum  – olijfolie – zout – oregano

Snij de kip in grove stukken en doe in een bakje/kommetje om voor een tijdje in de koelkast te marineren met wat olijfolie, zout, verse blaadjes salie en basilicum. Dit gedeelte kan je ook overslagen, maar geloof ons, deze kippenstukjes smaakten h e e r l i j k!

Prik vervolgens de stukjes kip en ananas op een stokje. Je kan de blaadjes salie en basilicum eventueel ertussen steken, aanrader! Leg op de bbq (op een zilverpapier) en laat rustig garen terwijl je ze regelmatig omdraait. De satés zijn klaar in ongeveer 20 à 30 minuten.

Groentensatés

Verder maakten we nog satés met enkel champignons, en met aubergine en courgettes in grove stukken. Deze laatste satés leg je best niet te laat op de bbq, want het duurt langer dan je denkt voordat ze gaar zijn.

Gepofte aardappelen

Maak een papillot van zilverpapier met enkele aardappelen in grove stukken gesneden, olijfolie, grof zout en kruiden naar smaak. Laat “koken” gedurende 20 minuten tussen de hete kolen. Smakelijk!

Gegrilde watermeloen

Wil je je bbq afsluiten met een (relatief) gezond dessert? Dan moet je zeker eens wat stukken watermeloen op de bbq te leggen! Geen idee waarom we dit nooit eerder deden, maar is echt een topper! Zo lekker zoet…

Tot slot nog enkele sfeerbeelden 🙂

– Maxime & Hannelore

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gezonder eten en leven?
Op een Holistische manier?

Schrijf je in op de wekelijkse nieuwsbrief

En ontvang een gratis startersgids