Je zal het waarschijnlijk wel al gevoeld hebben, de herfst is in het land. En dit seizoen brengt weer heel wat lekkere groenten en fruit met zich mee. Een van mijn favoriete fruitsoorten – naast appels – is peren! Je kan er zoveel kanten mee uit. En een heel makkelijke en overheerlijke manier om peertjes te verwerken, is in een crumble.
Er staat al een appel-peren crumble op de blog die ik helemaal in het begin samen met Maxime gecreeërd heb. Het recept van vandaag is hier een variant op, maar dan in een vereenvoudigde versie.
Waarom crumble?
Het leukste aan een crumble is dat je er zo creatief mee kan omspringen als je maar wil. De afmetingen hoef je niet zo exact op te volgen dan in gebak, en je kan gewoon gebruiken wat je in huis hebt. Bovendien is het heel makkelijk glutenvrij en/of lactosevrij te maken. Een dessertje naar mijn hart dus.
Deze havermout crumble is fail-proof, héél snel klaar te maken (als je de tijd in de oven even buiten beschouwing laat) en niet te vergeten, je hebt meestal restjes om als ontbijt op te eten, jammie!
Klaar voor het recept zelf? Komt ie!

Peer – havermout crumble
Benodigdheden:
Ik gebruikte voor dit recept een ovenschaal van +/- 25 cm op 25 cm.
Fruitlaag:
- 3 a 4 peren
- 50 gram rozijnen
- Snuf kaneel
Crumble:
- 100 gram havervlokken
- 100 gram meel (haver of boekweit)
- 100 gram plantaardige boter (of kokosolie – in zijn vaste vorm)
- 1 a 2 el ahornsiroop
- 2 tl kaneel
- snuf zeezout (niet vergeten, maakt het af!)
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Was en snijd de peren in kleine blokjes. Meng de rozijnen erdoor en bestrooi met een snufje kaneel.
- Maak de crumble door alle ingrediënten af te wegen en in een mengkommetje te doen.
- Maak je handen een beetje nat en meng alles door elkaar met je vingers. Mindful klusje met je handen :)… Doe dit totdat de boter goed is vermengd met de havermout. Als het goed is, zal het beslag ‘crumblen’ (of ‘verkruimelen’) tussen je vingers.
- Doe de crumble over de fruitlaag zodat deze zo goed mogelijk bedekt is.
- Plaats in de oven gedurende 40 à 45 minuten.
Serveren met: (kokos)yoghurt, bolletje ijs, …
Laat het je smaken!
Veel liefs,
Hannelore
