IMG_7825-1

Pittige geroosterde bloemkool

Maakte jij al eens bloemkool in zijn geheel klaar? Klink misschien wat vreemd, maar dit recept is echt verrassend lekker! Een kruidige hele bloemkool uit de oven is heel makkelijk klaar te maken, want de oven doet het meeste werk. Bovendien heb je bijna áltijd restjes (hello meal prep efficiëntie), is het een absolute smaakbom, en een echte aanrader als je graag meer groentjes op het menu zet.

Ik moet iets bekennen … Hoewel ik veel met voeding bezig ben en graag kook, ben ik niet de “hoofdchef” bij ons thuis. Mijn vriend kookt eigenlijk het overgrote deel van de tijd. Of ik dit erg vind? Hmm nee, ik ben er stiekem heel blij mee :)! (Dikke dank je wel, Max!)

Maar pas op, ik sta ook nog altijd graag in de keuken hoor. Als ik tijd heb. Of als ik heb mijn kookmomenten heb kunnen inplannen. Dan kan ik het wel met volle goesting en bijna altijd met inspiratie.

Over inspiratie gesproken…

Het recept dat ik vandaag wil delen, is er eentje dat Max een paar maanden geleden voor het eerst op tafel toverde en we sindsdien al veel hebben gegeten. Het heeft zoveel smaak dat het nooit gaat vervelen!

Deze pittige geroosterde bloemkool is een must voor iedereen die graag meer groentjes wil eten maar niet aan smaak wil inboeten. Bovendien misstaat zo’n volledige bloemkool niet als je gasten wil charmeren. En yes, ook niet-vegetariërs zal je hier ongetwijfeld een plezier mee doen.

Zin om deze kruidige bloemkool te maken? Hier komt het recept…

Recept Pittige Geroosterde Bloemkool

Ingrediënten:

  • 1 bloemkool
  • 4 eetlepels kokosolie of olijfolie
  • 2 eetlepels water
  • 2 theelepels ahornsiroop
  • 1 theelepel zout
  • 2.5 eetlepels currypoeder
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • enkele chilivlokken (indien gewenst)

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Zet een schaaltje met water onderin de oven, dit zal stomen waardoor de bloemkool sneller gaart. (Wees voorzichtig want je kan je lelijk verbranden aan stoom ;-)).
  2. Spoel en droog de bloemkool. Snijd de bladeren weg. Ook onderaan heb je wat snijwerk: snijd zoveel mogelijk harde stukken weg, zonder dat de bloemkool uit elkaar valt.
  3. Doe een scheutje olijfolie in een ovenschaal en leg de bloemkool hier ondersteboven in. Maak de marinade door alle resterende ingrediënten goed te mengen. Giet de helft van de marinade over de onderkant van de bloemkool, waar dankzij je snijwerk openingen zijn ontstaan. Schud even zodat de marinade zich verspreidt.
  4. Draai de bloemkool om en strijk elk stukje van de buitenkant helemaal in met de rest van de marinade, bij voorkeur met behulp van een borsteltje. Werk af met enkele extra snufjes currypoeder en zout.
  5. Zet de bloemkool in de oven en bak gedurende +/- 45 minuten. Zet nog even de grill op maximale sterkte, enkele minuten voor je de bloemkool uit de oven haalt.
  6. Let op: de grootte van de bloemkool heeft een invloed op de baktijd. Prik daarom met een vork in de bloemkool na ongeveer 35 minuten en herhaal om de 10 minuten. Een grote bloemkool moet misschien wel een uurtje in de oven, meer werk, maar natuurlijk ook meer om van te genieten 🙂

Smakelijk!!

Nog enkele ideëen om bij de bloemkool te eten:

  • een fris sausje met yoghurt, citroen en bladpeterselie
  • een koude pastasalade met feta, oregano en komkommer
  • een simpele salade met vleugje olijfolie en citroensap
  • een curry zoals de veggie curry met kikkererwten of zachte curry met kip
  • gepimpte rijst door na koken volgende ingrediënten toe te voegen aan je rijst: zout, kurkuma, boter, geweekte rozijntjes, fijngehakte noten

Laat het je smaken!

Veel liefs, Hannelore

Heb je mijn gloednieuwe gids met 5 holistische tips voor een gezondere eet- en levensstijl al gedownload?

Als je je aanmeldt voor de nieuwsbrief (only love, no spam – promise) krijg je hem gratis en voor niets. Klik hier om onmiddellijk te leren hoe je je beter kan voelen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gezonder eten en leven?
Op een Holistische manier?

Schrijf je in op de wekelijkse nieuwsbrief

En ontvang een gratis startersgids